Bosgebieden zo groot als tien keer Nederland kaalgekapt

Bijgewerkt op: jan 16

Volgens het WNF speelt Nederland hierin een onevenredig grote rol, of toch niet?


We hebben het waarschijnlijk allemaal wel meegekregen in het nieuws van een aantal dagen geleden: Bosgebieden ter grootte van tien keer Nederland zijn in de periode 2004-2017 verloren gegaan, vooral om ruimte te maken voor landbouw. Met name het gebruik van soja in veevoeders kreeg hiervan de schuld. Opvallende zinnen in dit artikel zijn: ‘Volgens het WNF speelt Nederland hierin een onevenredig grote rol. Door de invoer van (en handel in) vooral soja voor veehouderij, zorgt Nederland voor ontbossing in andere landen.’

Dit is echter niet helemaal de waarheid, het zit namelijk als volgt.

In 2006 is in Nederland de afspraak gemaakt, dat er geen soja meer ingevoerd wordt uit de Amazone die afkomstig is van ontboste gronden na juli 2006.


In 2018 gebruikte de Nederlandse veevoerindustrie 1,74 miljoen ton aan sojaproducten. Hiervan bestond het overgrote deel uit sojaschroot, een nevenproduct dat vrijkomt bij het produceren van sojaolie voor de menselijke consumptie. Al de in nederland gebruikte soja is duurzaam geteeld en voldoet aan de Europese eisen volgens de Fefac Soy Sourcing Guidelines (FSSG). De FSSG is de Europese Federatie van Diervoederfabrikanten. Deze hebben de FSSG ontwikkeld om meer transpirantie te bieden over het sojagebruik.


We gaan eens even rekenen, 1000 kg sojabonen leveren ongeveer 190 liter sojaolie. Als restproduct heb je nog 20 kg sojahullen en 790 kg sojaschroot beschikbaar. Soja bestaat dus voor ongeveer 20% uit olie en 80% uit rest.


Wereldwijd wordt 334 miljoen ton soja geteeld, waarvan 34,4 miljoen ton naar Europa komt. Hiervan wordt 30,9 miljoen ton als sojaschroot in de Europese diervoeding gebruikt. In Nederland is het verbruik ongeveer 1,74 miljoen ton. Een heel klein gedeelte van het wereldwijde / Europese gebruik. Daarnaast is dit dus allemaal geteeld, op een manier waardoor er geen ontbossing plaats vind.


Berichten in het nieuws laten een indruk achter bij mensen, maar door kritisch te blijven willen wij keer op keer de waarheid op tafel leggen.


Neem ook eens een kijkje op onze sociale media @buiteninfo


Tekst: Gijs Adriaans

91 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven