Corona heeft flinke impact op de landbouw

De coronacrisis hakt er bij veel sectoren in. Een crisis die voor een enorme oproer heeft gezorgd die niemand zag aankomen. Deze schade is ook in de agrarische sector te voelen.

Nu er door een werkzaam vaccin licht aan het einde van de tunnel is, krabbelt de economie weer wat op, doch blijft de schade ongekend groot. Volgens het CBS is de horeca de zwaarst getroffen sector. De lage vraag en een kleiner aanbod vanuit de horeca verkleint ook de prijzen van landbouwproducten.


Mede daardoor staat de zuivelsector flink onder druk. Product noteringen van boter, melkpoeder en wei-poeder zijn sterk gedaald en de garantieprijs voor melkveehouders blijft steken rond de 34 cent. Belangrijke oorzaken zijn de druk op de olieprijs, coronamaatregelen die zorgen voor een verslechterd consumentgedrag, stil liggende havens en fabrieken en een gesloten grens tussen China en Hongkong. Naast deze actuele verandering heeft de melkveehouderij nog altijd te maken met een blijvend dalende consumptie van zuivelproducten.


Voor de varkenshouderij was de uitbraak van het corona virus in het voorjaar nog beperkt. Vanaf de zomer werd de bodem alsnog bereikt. Door coronabesmettingen bij Nederlandse vleesverwerkers moesten zij noodgedwongen de productie stil leggen. Daarnaast werd het ander virus, de Afrikaanse varkenspest, fataal voor Duitse vleesverwerkers. China besloot de invoer van dit varkensvlees stil te leggen. Dit zorgde voor een overschot van varkensvlees in Nederland en Duitsland en dat drukte de prijzen. Inmiddels heeft China de grenzen weer geopend voor Nederlands varkensvlees wat weer perspectief biedt voor Nederlandse varkenshouders.


Bovenstaande ontwikkelingen zorgen bij veel boeren voor de nodige kopzorgen. Veel veehouders hadden al vóór de coronacrisis weinig financiële ruimte en dat is nu niet beter geworden. Ondanks de nieuwe ontwikkelingen rondom het vaccin, weet men nog steeds niet hoelang het virus aanwezig blijft. Desalniettemin zullen mensen voor hun bestaansrecht voedsel nodig hebben, ook in deze pandemie.


Tekst: Wils Verberne

43 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven