Daniëlle van den Heuvel - Het Interview

Fotomodel, boerin, studente en crossliefhebber. Zo zou je Daniëlle van den Heuvel (24) het best kunnen omschrijven. We spraken de Brabantse blondine over het studentenleven, haar passie voor varkens, en de nabije toekomst.

Het is een zonnige woensdagmiddag als we hebben afgesproken met Daniëlle op het vleesvarkensbedrijf van haar ouders in Ommel, een dorpje nabij de Peel. De agrarische bedrijfskundestudente heeft voorjaarsvakantie en heeft tussen het werken door, tijd gemaakt voor een interessant en vermakelijk interview.


Daniëlle, het is drie uur ’s middags en je hebt vakantie, wat doe op zo’n dag als vandaag?

"Nou, ik heb officieel vakantie maar meestal werk ik in de vakantie thuis tussen de varkens. Op zo’n dag als vandaag doe ik de werkjes die ons pap altijd doet, zoals de (5000) vleesvarkens voeren en controleren. Gisteren zijn er ook nieuwe biggen gekomen, die moet ik dadelijk ook nog controleren."

Je zit op de Aeres Hogeschool in Dronten, hoe bevalt het studentenleven daar?

"Het studentenleven is echt vet! Het is echt elke avond feest, soms misschien iets te veel feest. Ik ben vanaf het begin ook lid geworden van de studentenvereniging. Door de vereniging en omdat de school midden in het land ligt, leer je heel veel mensen kennen. Dat zorgt wel voor een groter netwerk wat later misschien wel handig is."


Zo maak je natuurlijk veel vrienden?

"Ja zeker weten! Toen ik een paar jaar geleden voor het eerst op kamers ging, kwam ik terecht bij vier onbekende jongens in een huis. De een was redelijk gelovig en de ander kwam uit het hoge Noorden. Ik verstond er niks van! Toch wel grappig, want op een gegeven moment worden dat je beste vrienden."

Nu je dat studentenleven gewend bent, zou je willen ruilen met iemand in de stad?

"Nee, ik denk het niet. Dronten is een groot dorp, bijna een stad dus. Er zijn zoveel buren om je heen, het is echt heel anders dan dat je op het platteland woont. Hier in Ommel kan je alles doen wat je wil! Het is echt leuk om in een studentenhuis te wonen, maar als ik klaar ben met mijn studie zou ik graag op de boerderij willen wonen."


Hoe is het opgroeien op een varkensbedrijf?

"Ik kom eigenlijk al zolang als ik weet tussen de varkens. Toen ik een klein meisje van drie was en ooit vervelend was zette ons mam mij in de voerkar. Ik werd altijd de stal in meegenomen. En het is wel echt mijn passie. Ik werk nu ook al zo'n tien jaar op een zeugenbedrijf en heb ook verschillende baantjes gehad in andere sectoren maar uiteindelijk zou ik toch varkens willen houden."

Zou je het vleesvarkensbedrijf van je ouders willen voortzetten?

"Ja, ik zou echt graag zelf een eigen bedrijf willen hebben. Ons pap is 57 maar wil nog zeker 15 jaar door. Hij is echt fanatiek, dat bewonder ik wel. Hij is nog met zoveel dingen bezig, die is zeker nog lang niet aan het afbouwen. Als het goed is wil ik binnen zeker twee jaar klaar zijn met mijn studie en daarna alle mogelijkheden bekijken. Het liefste zou ik graag een eigen zeugenbedrijf willen beginnen, dus niet alleen vleesvarkens. Misschien dat ik kan uitbreiden met een andere locatie zodat ik samen met ons pap en mijn broer op twee locaties een gesloten varkensbedrijf kan runnen."


Ook in de varkenshouderij wordt duurzaamheid steeds belangrijker, hoe pakken jullie deze uitdaging aan?

"We zijn sinds een aantal jaar bezig met zelf voer maken. Grondstoffen kopen we in en vermalen we tot hoogwaardig droogvoer. Het is wel veel werk maar de kwaliteit van het voer gaat echt vooruit en dat werpt nu ook wel zijn vruchten af. We hebben pas 1000 gram groei per varken per dag aangetikt!"

"Ook hebben we Beter Leven varkens met 1 ster. Dat wil zeggen dat onze varkens onder andere meer ruimte hebben dan bij een gangbare varkenshouderij. Ook hebben ze afleidingsmateriaal zoals stro of hooi en meer daglicht. Het concept pas goed bij ons bedrijf. Alle varkens gaan naar een slachterij in Groenlo waar alleen biologische en Beter Leven-varkens worden geslacht. Zo wordt het varkensvlees niet geëxporteerd maar ligt het gewoon in de Nederlandse Albert Heijn. Daarnaast hebben we zonnepanelen op het dak van onze stallen liggen en hebben we vogelhuisjes opgehangen, we dragen dus graag een steentje bij voor onze buurt en de maatschappij."


Waar zie jij bedreigingen in de sector?

"Ik denk meer in oplossingen dan in problemen maar laatst zag ik op het nieuws dat kweekvlees steeds makkelijker te maken is en dat het over vijf jaar in de supermarkt zou liggen. Nee, dat vind ik niet zo’n leuk bericht, maar ik zie het niet echt als bedreiging."

Heb je wel vertrouwen in de toekomst?

"Ja dat denk ik zeker wel, daar heb ik het volste vertrouwen in. Wel is het tegenwoordig zo: of je gaat als bedrijf de grootte in of je gaat de nichemarkt op. Ons varkensbedrijf is de laatste jaren iets groter geworden om mee te groeien en om eigen voer te maken. Tegelijkertijd zijn we een soort nichemarkt opgegaan; onze Beter Leven-varkens. Sommige ondernemers gaan als nichemarkt de biologische kant op, maar ik denk niet dat alle bedrijven biologisch moeten en kunnen worden. Bij biologisch varkenshouden moet namelijk een groot aantal van je varkens buiten lopen, als we dat allemaal gaan doen kan dat niet. Nederland is daar simpelweg te klein voor. Daarnaast zijn er zoveel biologische grondstoffen niet beschikbaar. Kijk maar om je heen, hoeveel biologisch voer staat hier? Geen."


"Boerinnen hoeven niet altijd in oude kleren, op klompen of zonder make-up rond te lopen"

In 2018 stond je als Miss September op de boerinnenkalender. Waarom heb je jezelf hiervoor opgegeven en hoe was dat?

"Samen met een vriendin had ik me opgegeven voor de boerinnenkalender. Het leek ons namelijk leuk en iedereen zei ook dat we dat moesten doen. Ik had nooit verwacht dat ik bij de laatste selectie zat! Toen de kalender uit was, werd er voor de pers een avond georganiseerd waarbij je over de catwalk moest lopen. Iedereen mocht een positief woordje houden over wie je was en hoe je dacht over de sector.

Aan het eind van de avond werd ik verkozen tot Miss Agro, degene met de beste uitstraling en het beste verhaal over de agrarische sector. Er werd echt positief gereageerd, zelfs het Algemeen Dagblad besefte dat boerinnen er niet altijd lomp uit hoeven te zien en er vrouwelijk uit kunnen zien."


Het Theezak-vraagje: Wat zou je doen als je al het geld van de wereld had?

"Ik zou hetzelfde doen als wat ik al van plan was eigenlijk. Een nieuw eigen zeugenbedrijf laten bouwen met zo’n 500 zeugen en investeren in de allernieuwste innovaties. Dat is wat ik dan zou doen. Oh, en ik zou ook een grote Fiat-trekker kopen haha!"

Waar ben je het meest trots op?

"Dat we thuis een echt familiebedrijf hebben. Ons pap, ons mam en mijn broer. We doen alles met zijn vieren. Alles wordt samen besproken en beslist, ook als ik in Dronten ben. Dit zou ik later ook willen, samen met mijn vriend en kinderen het bedrijf runnen."

We zijn al aan het einde gekomen, heb je nog een boodschap voor de lezer?

"Live laugh love, nee grapje haha. Hmm, even denken, nou er is me bij het AJK weleens meegegeven dat een negatief bericht heel lang blijft hangen, maar tien positieve berichten blijven nog beter hangen. Probeer als boer zijnde zoveel mogelijk uit te leggen en niet overal tegenaan te schoppen."


We bedanken Daniëlle voor haar leuk en fascinerend verhaal!


Op de hoogte blijven van leuke interviews of informatieve columns?

Volg ons dan op social-media: @buiteninfoTekst: Wils Verberne

Fotografie: Sam Koppes1,547 keer bekeken0 reacties