De omzetting van onbenutbaar naar benutbaar eiwit, van gras naar glas!

Bijgewerkt op: jan 15Waarom houden wij koeien in Nederland? Waarom zijn we ooit koeien gaan gebruiken voor voedselproductie? Waarom kunnen wij niet gewoon gras eten en stoppen met het houden van koeien?

Aannemelijk is dat iedere melkveehouder deze vragen wel eens heeft gehoord, maar waarom is dat eigenlijk zo?

Zonder te kijken naar de schaal waarop dit alles gebeurt, en door terug te kijken in de geschiedenis komen we tot het volgende antwoord: Een mens kan geen gras verteren, en koe wel.


Waar gaat het in dit geval om? Om de benutting van eiwitten. Door heel ons land zijn marginale landen. Marginale landen zijn gebieden waarop wij mensen geen gewassen kunnen verbouwen. Denk bijvoorbeeld aan veengronden en erg laag gelegen natte gronden. De grond kan de zware machines van de akkerbouwers niet aan. Hierop kunnen we vrijwel niets verbouwen dan gras.


Even een kleine rekensom. Een koe eet bijvoorbeeld 70 kg gras per dag. Dit gras kan de koe omzetten naar zo’n 25 liter melk. Als wij dit gras op eten, krijgen we nul gram eiwit binnen, want een mens kan geen gras verwerken of verteren. Op het moment dat je een glas melk drinkt van 150 ml krijg je zo’n 5 gram eiwit binnen. Van deze 25 liter melk kun je dus ruim 160 glazen melk vullen en krijg je meer dan 800 gram eiwit binnen! Hierdoor heb je een omzetting van 0 naar 800 gram eiwit, allemaal dankzij de koe. Daarnaast bevat deze melk nog eens vet en calcium, ook erg belangrijk voor het functioneren van je lichaam.


Alle cellen in het lichaam bevatten eiwitten. Een volwassen mens bestaat zo voor ongeveer 12 % uit eiwit.

En wat doet je lichaam nu met de eiwitten uit de voeding? De eiwitten zorgen voor een groot aantal zaken in je lichaam. Ten eerste zorgen eiwitten voor spierontwikkeling en het behoud hiervan, verkrijgen van sterke botten en groei. Dit is zowel voor jonge kinderen en voor ouderen erg belangrijk. Daarnaast bevatten eiwitten aminozuren waar het lichaam niet zonder kan. Je hebt ook eiwit nodig voor herstel, de groei van haren, en het aanmaken van spierweefsel.


Samengevat, een mens kan niet zonder eiwitten! Dit wetende smaakt je glas melk nu nog beter.


15 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven