De wolf is geen allemansvriend...

"Opnieuw schapen doodgebeten door wolf in Noord-Brabant." "Woedende boer verliest 43 schapen aan de wolf." "Wolvenschade groeit exponentieel."


Het moge duidelijk zijn. De wolf is geen allemansvriend. Horen wolven wel in Nederland?

Wolven zijn bezig aan een terugkeer in grote delen van West-Europa. De wolf verdween aan het einde van de 19e eeuw en is sinds een aantal jaar weer terug in Nederland. In 2014 heeft toenmalig staatsecretaris Dijksma de wolf aangewezen in de Flora- en Faunawet als beschermde inheemse diersoort. Sinds het intreden van de wolf in 2015 zijn de roedels wolven groter geworden. In 2019 is het eerste wolvennest geboren, waarmee de dieren zich officieel hebben gevestigd in Nederland.


Niet alleen de roedels zijn groter geworden, ook de discussie over het houden van wolven in Nederland is groter en heftiger geworden. Veehouders krijgen steeds meer te maken met extreme wolvenmoorden. Schapen zijn door de beschermde wolf hun leven niet langer zeker. Niet alleen schapen zijn het slachtoffer maar ook paarden en koeien worden als doelwit gezien.


Natuurbeschermende partijen zeggen dat er voldoende leefgebied is voor de wolf en dat deze kunnen leven in het cultuurlandschap wat Nederland te bieden heeft. In een interprovinciaal wolvenplan staat dat de alle provincies de taak hebben om de wolf te beschermen. Dierbescherming organisatie House of Animals snapt de discussie en geeft aan dat er onderzoeken zijn gedaan om wolven te apporteren, net als bij honden. Zo zijn in Slovenië proeven gedaan om wolven een schokje te geven wanneer ze een schaap bijten. Misschien kunnen we de wolf vergelijken met een ander roofdier: de vos. Waar de vos zijn streken niet verleerd, is omscholen misschien wel een optie voor de wolf?


Tot nu toe raden provincies getroffen veehouders aan om anti-wolvenhekken te plaatsen. Bij schade aan vee door de wolf wordt dit vergoedt door de provincie tot zeker 2022. Hier zal de boer het mee moeten doen. Verdoven, uitzetten of zelfs afschieten is geen optie. Voorlopig zullen we moeten roeien met de riemen die we hebben.
Tekst: Wils Verberne


69 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven