• Wils Verberne

Hidde Jolink: "Zie de agrarische sector niet als belemmering, maar als iets om van te genieten"

Bijgewerkt: 23 dec 2020

We spraken de toekomstig melkveehouder over de onrust binnen de sector, de relatie tussen boer en burger en hoe hij over de toekomst denkt.

Het is zondagochtend als we vertrekken naar het plaatsje Drempt, gelegen aan de Oude IJssel in de Achterhoek. Hier hebben we afgesproken met Hidde Jolink (21) student aan de HAS Hogeschool en samen met zijn broer beoogd bedrijfsopvolger bij Maatschap Jolink. We worden hartelijk ontvangen waar de koffie op ons te wachten staat.

Als je naar de agrarische sector kijkt, wat moet er dan veranderen volgens jou?

“Veel boeren hebben last van nieuwe regelgeving en zien alles als een belemmering. Dat is te begrijpen, het zijn zoveel regels waar je aan moet voldoen, het is niet meer te overzien. De emotie is op dit moment zo hoog bij veel boeren wat ook begrijpelijk is. Deze groep is op dit moment best groot en het is lastig om met deze emotie om te gaan en positief te blijven. Het is duidelijk dat we samen de sector beter neer moeten zetten. De mentaliteit bij melkveehouders moet anders, er wordt zoveel geroepen zonder onderbouwing.”


Dus niet roepen maar ondernemen met positiviteit?

“Ja, absoluut. We hebben een prachtig product, we moeten de waarde hiervan meegeven aan de consument. Samen denken en werken met de consument, daar moeten we naar toe. Durf om je heen te kijken en stem het af met de consument. Even geleden las ik een artikel van een boerin die als eerste varkensvlees met het 2-sterren keurmerk verkoopt. Zij durft, zij weet wat ze wil, en ze kijkt naar de consument. Dat vind ik prachtig!”

Hoe zetten jullie jezelf in voor een goede boer en burger relatie?

“We proberen maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Onze koeien lopen in de wei die langs de dijk ligt, daar wordt veel gefietst. Regelmatig stoppen fietsers voor een fotootje. Ik denk dat ze dat wel kunnen waarderen. Daarnaast houden we goed contact met buren en mensen in onze omgeving.”


“Op bedrijfsniveau staat dierenwelzijn op één. Het antibioticagebruik is erg laag en dat past bij onze visie. We willen het simpel houden, liever een paar liter minder melk met gezonde koeien dan een hoop gedoe. Ook denken we aan biodiversiteit en duurzaamheid, we hebben een aantal percelen ingezaaid met een kruidenmengsel en doen aan precisiebemesting, waarbij minder kunstmest gestrooid wordt.”

Hoe zie jij de toekomst voor je?

“Dan heb ik waarschijnlijk een deeltijdbaan als adviseur of ben ik volledig aanwezig op het melkveebedrijf samen met mijn broer. Ik denk dat we dan gegroeid zijn, daarmee bedoel ik dat er een nieuwe vrijloopstal staat waarbij dierenwelzijn en ruimte voorop staat. We zullen meer gaan sturen op kringlooplandbouw zoals het produceren van eigen krachtvoer. Daarnaast willen we sowieso blijven weiden. Met de nieuwe vrijloopstal hebben we meer vaste mest voor het grasland waardoor er meer organische stof wordt opgebouwd om uitspoeling van nutriënten tegen te gaan. Dit is goed voor het bodemleven, waar ook weidevogels van profiteren om van de mest nesten te bouwen.”


En de toekomst van je collega?

“Ik denk dat we in de toekomst met minder boeren zijn, met weinig opvolgers en dat intensieve veehouderij minder populair wordt. Intensieve bedrijven zullen moeten gaan schakelen naar extensieve bedrijfsvoering. Ons bedrijf is redelijk extensief, we doen namelijk mee met derogatie en kunnen alle mest op onze grond kwijt. De vraag naar grond is hier niet erg hoog zoals in het zuiden van Nederland, waar de intensiviteit hoger is. Hoewel het niet zegt dat er grond in overvloed is.”

“Ook denk ik dat we samen met alle collega’s de sector moeten blijven verbeteren. Het is belangrijk om in contact te blijven met de burger en consument. Maar misschien nog wel belangrijker: het genieten van het boer zijn!”


Heb je nog een boodschap voor de lezer?

“Zie de agrarische sector niet als een belemmering maar iets om van te genieten!”

Bekijk meer foto's in onze gallerij!Tekst: Wils Verberne, Gijs Adriaans

Fotograaf: Marlies van den Nieuwenhof1,106 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven