Honger is overal

Bijgewerkt op: feb 24

Afgelopen maandag publiceerde de NOS een ingrijpend artikel: “690 miljoen mensen hebben honger, Rode Kruis opent gironummer.” Dit is 8.9% van de wereldpopulatie.

Een combinatie van oorzaken als geweldsconflicten, natuur- en klimaatrampen en de coronacrisis zorgen voor een sterk stijgende wereldwijde voedselnood. Het Rode Kruis verwacht dat er dit jaar nog 130 miljoen mensen het slachtoffer zullen zijn van een tekort aan voedsel.


Met name Afrikaanse landen worden hard getroffen door bovenstaande oorzaken. In Zuid-Soedan en Ethiopië hebben overstromingen en droogte plaats gevonden waardoor de oogst van boeren is verwoest. Overgebleven gewassen zijn alsnog verslonden door de sprinkhanenplaag. Het klinkt misschien als een ver-van-mijn-bed-show maar volgens het Rode Kruis is er ook een voedselnood in Nederland. De hulporganisatie schat dat er ook zo’n 25.000 mensen voedselhulp nodig hebben. Dit zijn met name daklozen, arbeidsmigranten en mensen die geen verblijfsvergunning hebben.


Overal ter wereld lijden mensen aan honger. Er zal een ingrijpende verandering nodig zijn als we meer dan 690 miljoen mensen die nu honger lijden, èn de extra 2 miljard mensen die de wereld zal hebben in 2050, willen voeden. Het GOAL 2: Zero Hunger programma van de Verenigde Naties zal een einde moeten maken aan honger bij arme mensen in kwetsbare situaties waarbij ze het hele jaar door toegang hebben tot veilig en voedzaam voedsel. Tevens zal het programma een einde moeten maken aan alle vormen van ondervoeding om groeiachterstand te voorkomen bij kinderen onder 5 jaar en voedingsbehoeftes bij meisjes en vrouwen tegemoetkomen.

Om de gevaren van honger te helpen en te verlichten zal duurzame voedselproductie cruciaal worden. De Verenigde Naties hameren erop dat er tegen 2030 duurzame voedselproductiesystemen in gebruik worden genomen waarbij de productiviteit en productie verhoogt. Tegelijkertijd zullen deze voedselproductiesystemen zich aanpassen om ecosystemen in stand te houden waarbij land en bodem wordt verbeterd.


Nederland loopt voorop in het gebruik maken van duurzame productiesystemen. Voorbeelden hiervan zijn het efficiënt benutten van grondgebruik en het gebruik maken van reststromen. Dit laatste voorbeeld wordt verder uitgelegd in een volgend artikel.

Tekst: Wils Verberne
58 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven