Melk is goed voor ...

Melk, een product waar Nederland wereldwijd bekend om staat. In Nederland zijn we in staat om erg efficiënt, kwalitatief hoge melk te produceren. In Nederland produceren we volgens ZuivelNL jaarlijks net onder de 14 miljard liter koemelk. Dit is dus 14 000 000 000 liter melk. Deze melk wordt geproduceerd door 1 580 000 koeien.


Deze week zoomen we in op de zuivelketen, die allemaal begint bij melk. Al deze melk wordt verwerkt tot zuivelproducten in de vorm van kaas, zuivel, boter, dranken en uiteraard halfvolle en volle verse melk. Toch is niet alle melk hetzelfde. Zoals je op veel zuivelverpakkingen ziet, worden er ook aan zuivelproducten keurmerken toegekend. Deze keurmerken hebben met name betrekking op de leefomstandigheden van de koe en de omgeving.

Het sterren systeem bij zuivel

In tegenstelling tot veel andere dierlijke producten, is het sterrensysteem bij zuivel nog niet zo heel bekend. Dit komt omdat het systeem op dit moment nog in een test/concept fase zit. Wel zijn de eisen al bekend voor het (waarschijnlijk) in de toekomst veel voorkomende systeem.


Voor alle dieren in het sterren systeem geldt dat ten opzichte van het gangbare systeem, geen afleidingmaterialen verplicht zijn in de stallen. Bij alle sterren is afleidingsmateriaal verplicht in de vorm van borstels. Daarnaast zijn in de ligboxen (de bedden waar de koeien in rusten en slapen) rubber matrassen of een diepe strooisel laag verplicht, terwijl er bij het gangbaar systeem geen eisen zijn hiervoor.

Het sterren systeem stelt een aantal eisen aan de hoeveelheid sterren die worden toegekend aan het product. Om deze sterren op de verpakking te mogen plaatsen moeten de producten aan alle onderstaande criteria worden voldaan:


★ : Bij 1 ster beter leven zuivel is het verplicht dat veehouders minimaal één ligbox per dier beschikbaar moeten stellen in de stal. Daarnaast moeten de dieren voldoen aan de minimale weidegang eis van minstens 6 uur per dag gedurende 120 dagen per jaar.


★★: Bij 2 sterren beter leven zuivel is het ook verplicht dat er minimaal één ligbox per dier beschikbaar is in de stal. Daarnaast is er ruimere weidegang eis van minstens 8 uur per dag, gedurende 150 dagen per jaar.


★★★: Bij 3 sterren beter leven zuivel moeten naast 1 ligbox per dier, ook nog 5% extra ligboxen aanwezig zijn in de stal, zodat de dieren meer keuze hebben in waar ze liggen om te rusten. De weidegang eis hierbij is dat de dieren minstens 8 uur per dag buiten kunnen zijn, op minimaal 180 dagen per jaar. Daarnaast worden de koeien gehouden naar de eisen van de biologische melkveehouderij.

De biologische melkveehouderij

EU-biologisch is een keurmerk van de Europese Unie. De biologische melkveehouderij moet aan strengere eisen voldoen ten opzichte van het sterrensysteem op het gebied van voeding en welzijn van de dieren. Zo moet het voer biologisch* zijn en moet het voor minstens 60% afkomstig zijn uit eigen regio. Daarnaast hebben de dieren meer ruimte in de stal en moet minstens de helft van de stalvloer dicht zijn, in tegenstelling tot de veelgebruikte roostervloer stallen in Nederland. Ook zijn er erg strenge eisen voor antibiotica gebruik en moet het gebruik zo minimaal mogelijk plaatsvinden.

*Biologisch voer: Bij biologische teelt zijn genetisch gemanipuleerde zaden (GMO) niet toegestaan en wordt gewerkt zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en zonder kunstmest.


Weidemelk

Weidemelk is afkomstig van koeien die ten minste 120 dagen per jaar, minimaal 6 uur buiten in de wei staan. Hierdoor kunnen de koeien grazen, rusten in de buitenlucht, natuurlijk kudde gedrag vertonen en vrijuit rondlopen wat een positief effect heeft op dierwelzijn.


On the way tot PlanetProof

On the way tot PlanetProof is te vinden op producten die, volgens de eisen van het keurmerk, het milieu minder zwaar belasten dan de vergelijkbare producten. Hierbij wordt er gekeken naar de effecten op biodiversiteit, klimaat en dier welzijn. Hiervoor zijn richtlijnen opgesteld door FrieslandCampina. Daarnaast moet hierbij moet er op één van de drie punten een focus liggen. Bovenop deze punten moet er ook worden voldaan aan de eisen van weidemelk.


Melk is melk, tenminste dat zou je zeggen. Kijk eens goed naar het pak en het verhaal hierbij. Niet alleen op de melk, maar op alle zuivel producten komt steeds meer informatie beschikbaar. Zo is er tegenwoordig zelfs te traceren van welke boerderij je zuivel komt.

Openheid in de sector wordt steeds belangrijker in de melkveehouderij. Nederland is ondanks de kleine omvang een erg sterk land in de zuivelindustrie, waarin we ook wereldwijd bekend zijn vanwege onze kwalitatief hoge producten. Dit leidt tot trotse boeren; trots op het product en trots op de koeien.


Tekst: Gijs Adriaans


54 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven