• Wils Verberne

Say Cheese!

Bijgewerkt: mrt 1


Vroeger hadden boerenbedrijven een klein aantal stuks vee. Om alle zuivel te conserveren en te benutten werd kaas gemaakt om zo de houdbaarheid van zuivel te verlengen. Tegenwoordig kennen we kaas als een luxeproduct. Kaas op de boterham, een kaasplankje bij de borrel, we eten het allemaal. Een fantastisch product met vele verschillende vormen, smaken en structuur.


Kaas ontstaat doordat caseïne eiwitten met behulp van het enzym chymosine een netwerk vormt. In het netwerk zitten de alle onoplosbare delen van melk zoals vet als het ware opgesloten. Naast caseïne zit er in melk ook wei-eiwit, wat niet in het netwerk opgesloten zit. Dit product blijft over bij de kaasproductie. Dit wei-eiwit werd vroeger als afvalproduct gezien wat aan varkens werd gevoerd.


Tegenwoordig weten we wel beter en wordt er aan het wei-eiwit meer waarde gegeven door het te verwerken tot eiwitpoeders, dranken, eiwitrepen en andere eiwitrijke snacks. Deze eiwitrijke producten zijn een gezonde bron van goed verteerbare eiwitten voor mensen met een hoge eiwitbehoefte. Denk hierbij aan sporters, maar ook ouderen.


Door het maken van kaas en het benutten van de wei eiwitten, kunnen we onze melk dus nog beter conserveren!


#saycheese#landbouw#zuivel#kaas#melk#gezond#eiwit#proteine#sport#healthy#buiten


24 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven