Tegengeluid


Ruim een jaar geleden, ontstond de stikstofcrisis. Onder leiding van commissie Remkes werd geadviseerd om in 2030 50% stikstof te reduceren ten opzichte van 2019. Voorgenomen plannen om de stikstofuitstoot binnen de landbouw sector te verminderen door het halveren van de veestapel, viel bij boeren totaal verkeerd. Op 1 oktober 2019 trokken boeren massaal naar het Malieveld in Den Haag om daar te protesteren tegen nieuwe stikstofregels. Uiteindelijk met wisselend succes.


Boeren staan regelmatig in strijd met politieke plannen vanuit Den Haag. Het is belangrijk om tegengeluid te laten horen.


Tegengeluid vanuit boeren is van alle tijden. Zo had de Nederlandse Eurocommissaris Sicco Mansholt in 1968 het revolutionair plan om de landbouw te moderniseren. Mansholt slaagde erin om zijn plan door de Europese raad van ministers te loodsen, waardoor in maart 1971 duizenden boeren betoogden in Brussel tegen het plan-Mansholt.

Ook werd er eind jaren 80 een mestwetgeving ingevoerd waarbij beperkingen werden ingevoerd aan het uitrijden van mest. Strengere wet- en regelgeving nam in de loop van jaren geleidelijk toe.

In 1995 protesteerden duizenden boeren massaal op het Haagse Malieveld tegen de kabinetsplannen met betrekking tot het mestbeleid. Met de leus en actiecomité ‘Wij zijn het zat’ trokken boeren de aandacht van de media.


Demonstreren is een belangrijk grondrecht. Het fysiek protest als in 2019 heeft een enorm statement gemaakt. Door op een juiste manier een tegengeluid te laten horen, wordt er een groter maatschappelijk draagvlak gecreëerd. Sympathie vanuit de burger is misschien wel het beste wapen tegen strengere wet- en regelgeving.


19 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven