Welk varkensvlees koop ik in de supermarkt?

Varkensvlees is er in vele soorten en maten. Het gaat van gehakt tot speklapjes en van varkenshaas tot karbonades en spareribs. Het varken is het ideale kringloop dier. Van het varken worden alle delen gebruikt en de varkenshouderij levert een grote bijdrage in het benutten van restproducen uit de voedselproductie.


Deze week is varkensvlees aan de beurt. Waar het voorheen nog normaal was om bij de slager vlees te kopen, kopen tegenwoordig steeds meer mensen vlees in de supermarkt. Als je in de supermarkt voor het vlees schap staat valt één ding op: een enorm groot aanbod met verschillende labels en etiketten. Wat staat er nu eigenlijk op deze etiketten?


Wat opvalt is natuurlijk de productnaam, het merk en van welk land het dier afkomstig is. Verder zien we een prijs per kilo, het gewicht en de prijs van het product. De duurdere stukjes vlees zijn vaak net wat netter verpakt. Het vlees zit er net wat beter uit en de verpakking ziet er wat aantrekkelijker uit. Daarnaast vallen de keurmerken op. Denk hierbij aan keurmerken als de beter leven sterren, Biologisch, EKO en Demeter.


Het sterren systeem bij varkensvlees

Het sterrensysteem van de dierenbescherming deelt het vlees in in drie categorieën: 1, 2 of 3 sterren. Als vergelijking geven we hierbij eerst uitleg over het gangbare systeem. Het gangbare systeem voldoet aan de minimale eisen die opgenomen zijn in de wetgeving voor het houden van varkens. Over het algemeen hebben dieren onder het Beter Leven keurmerk meer afleidingsmateriaal en ruimte.


· Gangbaar: Bij een gangbare houderij hebben de moederdieren (zeugen) 2,25m² per dier beschikbaar. Dit is de oppervlakte die de zeugen beschikbaar hebben op het moment dat deze gaan bevallen (werpen). Dit is dan ook voor alle sterren gelijk. Wel verschilt hierin de huisvesting van de zeugen voordat ze gaan bevallen.

De vleesvarkens krijgen in het gangbare systeem minimaal 0,8m² per dier beschikbaar. Daarnaast is het afleidingsmateriaal (speelgoed) beperkt tot in de meeste gevallen een bal of een ketting. De staarten van de dieren mogen gecoupeerd worden. Dit betekent dat de staartjes van de biggen ingekort worden. Zo wordt voorkomen dat deze op latere leeftijd uit verveling in elkaars staarten gaan bijten waardoor er wonden ontstaan met soms hevige bloedingen tot gevolg.


★ : Bij 1 ster beter leven vlees krijgen de vleesvarkens minimaal 1m² per dier beschikbaar. Daarnaast moet het beschikbare afleidingsmateriaal eetbaar en wroetbaar zijn, wat wil zeggen dat het bijvoorbeeld uit geperst stro of hooi moet bestaan. De staarten mogen nog wel gecoupeerd worden, maar worden iets langer gelaten dan bij de gangbare varkenshouderij.


★★: Bij 2 sterren beter leven vlees krijgen de vleesvarkens minimaal 1,1 m² per dier beschikbaar en moet het afleidingsmateriaal aan dezelfde eisen voldoen als bij 1 ster.

Bij zowel 2 als 3 sterren is het tevens verplicht dat minstens de helft van de vloer dicht is (dus geen roosters) en voorzien van stro of een andere bodembedekking, waarin de varkens kunnen wroeten en rusten. Ook mogen bij zowel 2 als 3 sterren geen staarten gecoupeerd worden.


★★★: Bij 3 sterren beter leven vlees krijgen de vleesvarkens minimaal 1,3 m² per dier beschikbaar en moet het afleidingsmateriaal aan dezelfde eisen voldoen als bij 1 ster.

Voor de boer is het een hele uitdaging om een aantal sterren ope het product te behalen en behouden. De investeringskosten zijn voor de ondernemer vaak erg hoog en de vraag naar duurder vlees is op dit moment nog minder dan de vraag naar 'goedkoop' gangbaar vlees.


Biologisch

Allereerst worden de biologische varkens biologisch gevoerd. De vleesvarkens hebben minimaal 1,3m² tot 1,5m² per dier beschikbaar afhankelijk van het gewicht dat ze bereiken. Daarnaast worden de zeugen in groepen gehuisvest tot de laatste fase van de dracht en het werpen (de bevalling).

De biggen blijven langer bij de zeug, tot minimaal zes weken oud. Daarnaast moeten de biologische varkens beschikken tot over uitloop naar buiten, die minimaal voor 75% overkapt is.


De keuze is nu aan jezelf. In de supermarkt of bij de slager staan er veel opties voor je open: Ga je voor dierwelzijn? Prijs? Of kwaliteit? De keuze is reuze! Steun de Nederlandse veehouderij en kies voor een stukje vlees van eigen bodem. Naast duurzaam ook goed voor de Nederlandse boer!


Vorige week heb je de keuze kunnen maken welke eieren je koopt in de supermarkt. Mocht je dit artikel nog niet hebben gelezen? Kijk dan eens bij onze artikelen!


Tekst: Gijs Adriaans


73 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven