Welke eieren koop ik in de supermarkt?

Bijgewerkt: feb 5

Je staat in de supermarkt voor het eieren schap, één ding valt op. Eieren zijn eieren maar de keuze is enorm. Kies je voor scharreleieren, vrije uitloop, biologisch of misschien wel voor mais eieren? Of kijk je naar het aantal sterren? Kies je voor witte of bruine eieren? En wat betekenen al die nummertjes op het ei?


Laten we beginnen bij het begin, welke opties zijn er?

Scharreleieren:

Scharrelkippen worden met maximaal 9 dieren per m² grondoppervlakte gehouden.

De grond is bedekt met strooisel, zodat de dieren hierin kunnen scharrelen (het natuurlijke zoekgedrag van een kip). De stal bestaat uit meerdere verdiepingen waardoor de kippen ook op een roostervloer uit kunnen rusten. De legnesten, de voerplaatsen en de drinkwatervoorziening zijn ook op hogere verdiepingen zodat deze vrij staan van de grond.

Vrije uitloop:

De kippen beschikken over een vrije uitloop. Dit betekent dat de kippen per dier 4m² uitloopruimte beschikbaar moeten hebben, buiten de stal. Dit komt neer op 10.000m² (oftewel 1 hectare) gras voor 2500 vrije uitloop kippen. Daarnaast moeten deze dieren voorzien zijn van daglicht in de stal en afleidingsmateriaal. Hierdoor kan verveling tegen worden gegaan, waardoor de dieren geen schade aanrichten aan elkaar in de vorm van bijvoorbeeld verenpikken.

Biologisch:

Er zijn verschillende biologische eieren te vinden in de supermarkt. Denk hierbij aan Demeter, Euro biologisch en Eco. De eisen van deze eieren komen vrijwel overeen: vrije uitloop, biologische voeding, daglicht in de stal en afleidingsmateriaal in de stal is verplicht. Een onderscheid dat hierin nog kan worden gemaakt is dat bij Euro biologisch en Eco maximaal 6 kippen per m² in de stal gehouden mogen worden en bij Demeter maar 5. Daarnaast hebben in alle biologische systemen de kippen nog beschikking over de vrije uitloop van minimaal 4m² per dier.


Het sterren systeem

Daarnaast bestaat er een sterren systeem van de dierenbescherming. Hierbij staan er op de verpakking van dierlijke producten1, 2 of 3 sterren vermeld. Bij alle eieren in het sterren systeem moeten de kippen beschikken over daglicht en afleidingsmateriaal. Echter zit hier uiteraard wel verschil in de huisvesting:


  • ★ De dieren worden gelijkmatig gehouden aan scharreleieren, met een overdekte uitloop, maar wat is een overdekte uitloop? Een vrije uitloop is een afgescheiden gedeelte van de stal waarbij de dieren minstens 2,5 tot 4m² per dier extra beschikbaar hebben om te kunnen scharrelen.

  • ★★ Dit is vergelijkbaar met de vrije uitloop eieren, echter hoeft deze vrije uitloop voor het 2 sterren systeem niet volledig buiten te zijn en mag dit ook in een overdekte ruimte zijn. Dit moet 2,5 tot 4m² per dier zijn.


  • ★★★ Bij 3 sterren zijn er in de stal maximaal 6,7 kippen per m². Daarnaast is de eis dat deze dieren ook beschikken over 2,5 tot 4 m² vrije uitloop per kip.


De huisvesting van deze kippen zegt niets over het voer dat deze kippen krijgen. Vanzelfsprekend krijgen biologische kippen biologisch voer, maar daarnaast heb je nog maiseieren, volkoren eieren, omega-3-ei, zonnebloem ei enzovoorts.


Ook kan er nog onderscheid gemaakt worden in wat er met de haantjes gebeurt. Bij het uitbroeden van eieren komen 50% hennen en 50% hanen uit. Uiteraard gaan alleen de hennen eieren leggen en zijn de hanen in ons huidige systeem een 'restproduct'. Deze haantjes worden hierom na het uitkomen geëuthaniseerd. Kipster van supermarktketen Lidl fokt deze haantjes op en er zijn meerdere merken bezig met het opfokken van deze hanen of in ovo seksen van deze eieren. In ovo seksen betekent dat de eieren voor het uitkomen al worden gesekst, waardoor de haantjes nooit 'geboren' worden.Nu je weet welke systemen er zijn, moet je nog kiezen welke kleur eieren je neemt. De kleur van het ei is genetisch bepaald. In de legkippen houderij wil dit zeggen: witte legkippen leggen witte eieren, bruine legkippen leggen bruine eieren*.

Op dit moment worden bruine eieren het meest verkocht in de supermarkt. De gedachte hierbij is dat bruine eieren gezonder, lekkerder en diervriendelijker zijn. Dit is echter niet zo. Het is zelfs zo dat witte kippen minder voer op nemen voor het produceren van een even groot ei, witte eieren kunnen dus als milieuvriendelijker worden gezien.

Op de eierdoosjes kun je niet altijd duidelijk vinden welke eieren je koopt. Sinds 2004 moet er op elk verkocht ei in Europa een eicode staan. Dit is de stempel die veelal in het rood op het ei te vinden is. Hieraan kun je iedere eierensoort herkennen.

Op deze stempel zijn verschillende zaken vermeld.


Een voorbeeld is: 0-NL-12345678

Allereerst een getal: dit getal geeft het soort ei aan.

  • 0 = biologisch ei

  • 1 = vrije uitloop ei

  • 2 = scharrel ei

  • 3 = kooi ei (worden in Nederland niet verkocht)

In het voorbeeld gaat het dus om een biologisch ei.

Daarna is het land vermeld, uiteraard NL voor Nederland.

De code die volgt is het nummer van het legkippenbedrijf. Bij verschillende merken eieren is het tegenwoordig mogelijk om op te zoeken van welke boer welk ei komt.

Wat de code op je ei precies inhoud is terug te vinden in de 'Wat staat op het ei' app van IKB-ei. Door het invoeren van een ei met en IKB-code kun je precies de afkomst van het ei volgen.

Klik hier om naar de app te gaan


Dit wetende sta je de volgende keer beter voorbereid voor het eierschap. Welke eieren je kiest is aan jezelf, maar weet waar de systemen voor staan. overweeg ook eens witte eieren. Dan het antwoord op de vraag, waar koop ik mijn eieren? Die raap ik uit het kippenhok, mijn eigen vrije uitloop eieren met meer dan 10m² per kip!


* De kleur eieren wordt bepaald aan de hand van de kleur van de lellen van de kip, niet de kleur van de veren van de kip.


Tekst: Gijs Adriaans

262 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven